Τα Άρθρα μας

Αγία Άννα, Μητέρα της Παναγίας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Αγία Άννα, μια από τις κορυφαίες μορφές αγίων, τιμάται στις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα που συνέλαβε τη Μαριάμ, που επρόκειτο να γίνει η Παναγία Θεοτόκος.

Το παράδοξο είναι ότι αναφορές για το βίο της συναντώνται μόνο στα απόκρυφα ευαγγέλια. Θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών. Η εξελληνισμένη μορφή του ονόματος Άννα προέρχεται από το εβραϊκό “Χάνα”, που σημαίνει χάρη.

Οι πληροφορίες για το βίο της Αγίας Άννας αντλούνται κυρίως από το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου. Καταγόταν από τη φυλή Λευί. Πατέρας της ήταν ο ιερέας Ματθάν, από τη Βηθλεέμ. Η Άννα είχε δύο αδερφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβή, που είχε κόρη την Ελισάβετ, η οποία γέννησε τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαία. Έζησαν ευσεβή και ταπεινό βίο, δεν είχαν όμως αποκτήσει απόγονο. Εκείνη την εποχή επικρατούσε πνεύμα κοινωνικών διακρίσεων για τα άτεκνα ζευγάρια. Δεν έτρωγαν ψωμί μαζί τους, ενώ κάθονταν μόνοι και τελευταίοι στο ναό. Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές τους και σε προχωρημένη ηλικία τους αξίωσε να αποκτήσουν μια κόρη τη Μαριάμ, που το όνομά της παραπέμπει στη δύναμη και τη γονιμότητα. Το ζευγάρι, με τη σειρά του, δεν ξέχασε την υπόσχεσή του και όταν η κόρη τους έγινε 3 ετών την αφιέρωσαν στο ναό της Ιερουσαλήμ. Είχαν σπάνια τύχη. Η κόρη τους, Παρθένος Μαρία, θα έφερνε στον κόσμο το Σωτήρα Ιησού Χριστό.

Η Άννα έζησε αθόρυβα και ταπεινά, πραγματοποιώντας πολλές αγαθοεργίες, το υπόλοιπο της ζωής της, μέχρι την Κοίμησή της. Η ημέρα αυτή ήταν 25 Ιουλίου. Αν και δεν αναφέρεται στα επίσημα Ευαγγέλια, αλλά και σε κανένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, τιμάται από τα πρώτα χρόνια της χριστιανικής θρησκείας. Το 550 ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός έχτισε Εκκλησία αφιερωμένη σε αυτήν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αγία Άννα θεωρείται από τις σπουδαιότερες μορφές αγίων και έχει καθιερωθεί ως η προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών.

Πηγές: Wikipedia ,mountathos