Τα Άρθρα μας

1ηΟκτωβρίου,Παγκόσμια ημέρα Τρίτης ηλικίας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Στη σύγχρονη εποχή, που χαρακτηρίζεται γενικά από την αύξηση του προσδόκιμου  ζωής, ως Τρίτη Ηλικία θεωρείται άνω των 65 ετών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζεται μια ελαφρά μείωση στον τομέα αυτό, η μεγαλύτερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές, τα γηρατειά καμία», αναφέρει μια πολύ γνωστή παροιμία. Εκφράσεις, αστεϊσμοί, μπλακ χιούμορ, ατάκες από ταινίες, ακόμα και μαντινάδες, συνθέτουν ένα ιδιόμορφο παζλ σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο κάθε φάση της ζωής έχει τη δική της ομορφιά, όπως και προβλήματα. «Δε λυπάμαι που γερνάω. Είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν το είχαν», υποστηρίζει η Μέριλ Στριπ.

Η μεγαλύτερη χαρά για ένα άτομο που βρίσκεται στην τρίτη ηλικία, είναι τα εγγόνια. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα παιδιά και τον παππού ή τη γιαγιά θεωρείται κάτι το μοναδικό. Και τα δύο μέρη απολαμβάνουν ιδιαίτερες στιγμές ξενοιασιάς, αλλά και αμφίδρομη αγάπη.

Για καλά γεράματα, σημαντικός είναι και ο ρόλος των επιλογών του ατόμου κατά τη νεαρή ηλικία και κυρίως στα χρόνια της δημιουργίας και της απασχόλησης. Η εποχή που τα «περήφανα γηρατειά» περνούσαν μια σχετικά άνετη ζωή, με καλές συντάξεις και ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, φαντάζει όλο και πιο μακρινή, με την κρατική μέριμνα περιορισμένη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση, διαπιστώνοντας τη σχετική κρατική ανεπάρκεια, τόσο στη νοσοκομειακή περίθαλψη όσο και στις συντάξεις. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι η αύξηση του μέσου όρου ζωής αποτελεί στοιχείο, που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει η κρατική ασφάλιση, με τη δημιουργία πρόσθετων οικονομικών απαιτήσεων.

Το βασικότερο όμως που χρειάζονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας, είναι η αγάπη από τους δικούς τους ανθρώπους. Τα ΚΑΠΗ και τα γηροκομεία παρέχουν υπηρεσίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την οικογένεια. Ο σεβασμός και η φροντίδα αποτελούν τις καλύτερες ενδείξεις σεβασμού, για τους απόμαχους της ζωής.