Τα Άρθρα μας

Ζαν-Πολ Μπελμοντό, ο «γοητευτικός – άσχημος» ηθοποιός πέρασε στην αιωνιότητα

Χωρίς κατηγορία

Λίγες μέρες πριν, υπό το μελαγχολικό ήχο της μουσικής του Ένιο Μορικόνε από τον «Επαγγελματία», η γαλλική γη υποδέχτηκε μια μεγάλη προσωπικότητα, τον ηθοποιό Ζαν-Πολ Μπελμοντό. Ο περίφημος «γοητευτικός άσχημος » του γαλλικού κινηματογράφου πέρασε πλέον στην αιωνιότητα, με τον Αλέν Ντελόν να εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του.

Γεννήθηκε το 1933 λίγο έξω από το Παρίσι, από πατέρα γλύπτη (με ιταλικές ρίζες) και μητέρα ζωγράφο. Ο ίδιος αγαπούσε το ποδόσφαιρο και την πυγμαχία την οποία και ακολούθησε, πραγματοποιώντας μια σύντομη επιτυχημένη καριέρα, παραμένοντας αήττητος.

Σύντομα όμως, τον κέρδισε η υποκριτική και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Παρισιού το 1956. Επρόκειτο να εξελιχθεί σε κινηματογραφικό alter ego του φίλου και συχνά συμπρωταγωνιστή του, Αλέν Ντελόν, διάσημο ζεν πρεμιέ του γαλλικού και διεθνούς σινεμά.

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκινά τον επόμενο χρόνο, ενώ το 1958 έρχεται ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος. Το 1960 αποτελεί σταθμό, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ «Με κομμένη την ανάσα», βασικού εκπροσώπου της «Νουβέλ Βαγκ» (Νέο Κύμα), όπου υποδύεται έναν αδίστακτο κακοποιό.

Το ίδιο έτος, ξεπερνά τα γαλλικά σύνορα, εμφανιζόμενος στην «Ατιμασμένη» του Βιτόριο Ντε Σίκα. Ακολουθεί εκ νέου συνεργασία με τον Γκοντάρ και σπουδαίοι ρόλοι με το Μελβίλ, ως «Εφημέριος» και «Χαφιές», εκτοξεύοντας την καριέρα του.

Από το 1964 κινείται σε πιο εμπορικές ταινίες, παίζοντας σε κωμωδίες, αστυνομικές ταινίες και περιπέτειες. Το 1970 συναντά και πάλι τον Αλέν Ντελόν στο γκανγκστερικό «Μπορσαλίνο» του Ζακ Ντερέ.

Το επόμενο έτος επισκέπτεται την Ελλάδα για την ταινία «Οι διαρρήκτες», του Ανρί Βερνέιγ (Ασότ Μαλακιάν). Ο Μπελμοντό ενσαρκώνει τον αρχηγό μιας σπείρας ληστών πολύτιμων λίθων, που καταδιώκονται από έναν διεφθαρμένο Έλληνα αστυνομικό, που υποδύεται ο Ομάρ Σαρίφ. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Πειραιά, Αθήνα και Κέρκυρα. Η δίμηνη διαμονή των διάσημων και η προβολή της ταινίας αποτέλεσαν διαφήμιση για τη χώρα μας στο εξωτερικό, λειτούργησαν όμως και ως αντικείμενο εκμετάλλευσης από το δικτατορικό καθεστώς.

Κατά τις επόμενες δεκαετίες, οι εμφανίσεις σε ταινίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Από τη συνεργασία του με το Ζορζ Λοτνέρ ξεχωρίζει «Ο επαγγελματίας» το 1981. Το επόμενο έτος «επιστρέφει» στα ριγκ ως προπονητής πυγμαχίας στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, «Ο άσσος των άσσων»,  μια γαλλογερμανική κωμωδία που σατυρίζει το ναζιστικό καθεστώς. Το 1983 συναντιέται και πάλι με το Ζακ Ντερέ, υπό τη μουσική υπόκρουση του Ένιο Μορικόνε, στην ταινία «Ο περιθωριακός», υποδυόμενος τον Επιθεωρητή Ζορντάν, που χρησιμοποιεί ανορθόδοξες μεθόδους.

Το 1987, τιμάται με το βραβείο Σεζάρ, του καλύτερου ηθοποιού, για το ρόλο του στο έργο «Ο κυνηγός της περιπέτειας».  Την ίδια περίοδο πληθαίνουν και οι εμφανίσεις του στο θεατρικό σανίδι. Το 1998, Ζαν-Πολ Μπελμοντό και Αλέν Ντελόν εμφανίζονται στην κομεντί «Ανάμεσα σε δυο μπαμπάδες».

«Δε θα ήταν άσχημο να φεύγαμε μαζί», δήλωσε ο τελευταίος για το θάνατο του επιστήθιου φίλου του. Η 7η Τέχνη αποχαιρέτησε άλλον έναν σπουδαίο εκπρόσωπό της, που έγραψε τη δική του ιστορία, αφήνοντας τη δική του σφραγίδα στην υποκριτική.

 

Πηγές: Wikipedia.org, Onemane.gr, lifo.gr, naftemporiki.gr, in.gr