Τα Άρθρα μας

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

ΕΥ ΖΗΝ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων ή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Πρόκειται για την ημερομηνία που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας. Εφέτος λοιπόν, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ημέρα αυτή. 

     Η σημασία της διατροφής αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα στις μέρες μας, εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι παρά τη διαβίωσή μας σε μια κοινωνία αφθονίας ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει υπό συνθήκες ασιτίας ή υποσιτισμού. Επίσης, η έννοια διατροφή αποκτά και μια διαφορετική διάσταση υπό το πρίσμα μιας οικονομικής κρίσης, αλλά και εν μέσω της αδυσώπητης πανδημίας του COVID – 19. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί την πιο ισχυρή βάση για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. 

     Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης είχε διαβλέψει τη σημασία της σωστής διατροφής, αναπτύσσοντας τη «Θεωρία των 4 γεύσεων», οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Η θεωρία αυτή είναι αποδεκτή και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη σύγχρονη διατροφολογία. Σύμφωνα με αυτήν, η διατροφή θα πρέπει να διέπετε από την ισορροπία του αλμυρού, του ξινού, του γλυκού και του πικρού.

Πιο συγκεκριμένα:

-Αλμυρό. Πράγματι το θαλασσινό αλάτι νοστιμίζει τα φαγητά, αλλά αυξάνει την πίεση της καρδιάς. Ως υποκατάστατα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διάφορες ουσίες, που πωλούνται σε ειδικευμένα καταστήματα ή το αλάτι Ιμαλαΐων.

-Ξινό. Εκφράζεται κυρίως από το λεμόνι. Καθαρίζει τον οργανισμό και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

-Γλυκό. Καλό είναι να τρώμε τόσο όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσουμε τη γεύση μας. Η υπερβολική χρήση δημιουργεί μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, αλλά και διάφορες φλεγμονές.

-Πικρό. Κυρίως λαχανικά, που βοηθούν ώστε ο οργανισμός να απορροφά πλήρως τα θρεπτικά συστατικά, μέσω της σωστής πέψης. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του συκωτιού. 

     Επίσης, οι θρησκευτικές νηστείες, πέρα από το πνευματικό υπόβαθρο έχουν και ένα πολύ σημαντικό πρακτικό χαρακτήρα για να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε μια ισορροπημένη διατροφή, με περιορισμό στις τοξίνες. Η καθιέρωση των χριστιανικών νηστειών ήταν και ένας τρόπος ώστε να περιοριστεί η υπεραυξημένη κρεοφαγία, με τους πνευματικούς να διαδραματίζουν συνειδητά και το ρόλο του διατροφολόγου.

     Στην εποχή μας η διατροφολογία έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική επιστήμη, που μελετά όλες τις πτυχές της σωστής και υγιεινής διατροφής. Άλλωστε μέσα στην αφθονία των αγαθών είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος των διατροφικών συνηθειών, ώστε να μην οδηγηθούμε στην παχυσαρκία, που επιφέρει οδυνηρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η χώρα μας εξακολουθεί να παρουσιάζει ανησυχητικούς δείκτες σε αυτόν τον τομέα.

     Η σημασία της διατροφής θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας. Συνετή και ισορροπημένη διατροφή, με συνδυασμό γεύσης και ωφέλιμων ουσιών, αποτελεί τη βάση καλής υγείας και μακροζωίας.