Τα Άρθρα μας

Παγκόσμια Ημέρα καφέ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Από το 2015, η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του καφέ. Οι στατιστικές πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα πραγματικά δημοφιλές ρόφημα, που έχει συνδεθεί με το πρωινό ξύπνημα στην καθημερινότητά μας, αλλά και ως ένας τρόπος διασκέδασης. Η κατανάλωση του καφέ είναι τεράστια σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο είναι η Βραζιλία.

     Γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ., ένας βοσκός στην Αιθιοπία, ο Καλντί, παρατήρησε μια περίεργη συμπεριφορά στα ζωντανά του, που τρέφονταν με τον ιδιαίτερο καρπό ενός θάμνου. Φαίνεται ότι δοκίμασε και ο ίδιος και ένιωσε ένα είδος υπερδιέγερσης. Ήταν αδύνατο να φανταστεί ότι είχε προχωρήσει σε μια ιστορικής σημασίας ανακάλυψη. Στην πραγματικότητα, είχε ανακαλύψει το καφεόδεντρο. Ο καρπός αυτού του φυτού έχει ως βασικό συστατικό την καφεΐνη. Πρόκειται για την ουσία που προκαλεί τη διέγερση. Η πρώτη γραπτή αναφορά σχετικά με τον καφέ συναντάται γύρω στο 900, από τον πέρση γιατρό Ραζί.

     Ο καφές, άγνωστο πώς, έφτασε στην αραβική χερσόνησο και από κει εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Καβορδισμένος και βρασμένος φαίνεται ότι άρχισε να παρασκευάζεται το 14ο αιώνα, από το μουφτή του Άντεν. Το 1470, στη Μέκκα ανοίγουν τα πρώτα καφενεία και στα μέσα του επόμενου αιώνα η χρήση του νέιυ αυτού αφεψήματος επεκτείνεται στη Δαμασκό και την Κωνσταντινούπολη. 

     Το 1600 ο καφές φτάνει στη Βενετία, ενώ ο Πάπας Κλήμης Ή, εντυπωσιασμένος από τη γεύση του το «ανακηρύσσει» χριστιανικό. Σταδιακά δημιουργούνται καφενεία στην Ιταλία και την Αγγλία, ενώ το 1683 μεγάλες ποσότητες καφέ συγκαταλέγονταν στα λάφυρα των Αυστριακών, των Γερμανών και των Πολωνών στη νίκη τους στη Βιέννη έναντι των Οθωμανών Τούρκων. Σακιά καφέ δωρίστηκαν στο γενναίο Πολωνό αξιωματικό Φραντσίζεκ Κουλζίτσκι, ο οποίος πρόσθεσε ζάχαρη και γάλα στο αφέψημα. Τα καφενεία στο Παρίσι απέκτησαν αριστοκρατικό στυλ, ενώ σε όλη την Ευρώπη αναπτύχθηκε σε αυτά η κουλτούρα συναθροίσεων, ανταλλαγής απόψεων και πολιτικών συζητήσεων. Στην Αμερική μεταφέρθηκε από τους Γάλλους, στην αποικία τους τη Μαρτινίκα.

     Ο καφές, πλέον αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, αλλά και ένα είδος απόλαυσης. Ενεργοποιεί λειτουργίες του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη. Παράλληλα όμως, σε μετρημένες ποσότητες, είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον οργανισμό, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά για μια σειρά βαριών ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, είδη καρκίνων, καρδιακά νοσήματα, πάρκινσον, και σακχαρώδη διαβήτη. Υπερβολική χρήση του καφέ προκαλεί νευρικότητα.

     Το «παν μέτρον άριστον» των αρχαίων Ελλήνων έχει την απόλυτη εφαρμογή του και στη χρήση του καφέ. Λελογισμένη χρήση του καφέ συνδυάζει το τερπνό με το ωφέλιμο, απόλαυση και υγεία. Ας τον χαρούμε λοιπόν με ηρεμία.

Πηγές:

Wikipedia

Iefimerida

protothema