Τα Άρθρα μας

22 Ιουνίου 1941, η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΥΓΕΙΑ

 22 Ιουνίου 1941 λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην παγκόσμια ιστορία, της Ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Η εισβολή αυτή ονομάστηκε Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, από το προσωνύμιο του Αυτοκράτορα Φρειδερίκου της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά το 12ο αιώνα, που ήταν επικεφαλής των Σταυροφόρων. Πρόκειται για μιασύρραξη που έκρινε πολλά στην τελική έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

     Το 1939 όταν υπογραφόταν το Σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Ρίμπεντροπ και Μολότωφ, που μέχρι σήμερα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ αναλυτών, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, κάτω από το πέπλο μιας φαινομενικής ηρεμίας μεταξύ των δύο κρατών. Η Γερμανία άπλωσε την κυριαρχία της στην Ευρώπη, κατακτώντας Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία και Γαλλία χωρίς δυσκολίες, ενώ αργότερα επεκτάθηκε στα Βαλκάνια, συναντώντας την πρώτη σοβαρή αντίσταση στον ελλαδικό χώρο. Λέγεται ότι αυτή ήταν και η αιτία που καθυστέρησε η επίθεση στην Ε.Σ.Σ.Δ., αλλά μάλλον πρόκειται για αστικό μύθο. 

Το πολιτικό παρασκήνιο

Από τις αρχές του 1941 οι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει το Στάλιν για τις προθέσεις του Χίτλερ, αυτός όμως δεν τους πίστεψε. Αντίθετα, έπεσε στην παγίδα δολιοφθοράς της γερμανικής αντικατασκοπείας, προχωρώντας στην εκκαθάριση πολλών ικανών αξιωματικών, υποψιαζόμενος πραξικόπημα. Οι Ναζί θεωρούσαν κατώτερη φυλή τους Σλάβους, ενώ οι κομμουνιστές ήταν στο στόχαστρο του γερμανικού καθεστώτος.

Οι στρατιωτικές ισορροπίες και η σοβιετική νίκη

     Ο Χίτλερ, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Στρατηγού Ρόμελ για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος, διέταξε την επίθεση υπολογίζοντας σε νίκη με την τακτική του αιφνιδιασμού, με 3 εκατομμύρια στρατό και εκατοντάδες σύγχρονα άρματα μάχης και άλογα. Στον αντίποδα, τα σοβιετικά τανκς και ήταν απαρχαιωμένα και ο εξοπλισμός υπολλειπόταν τεχνολογικά, αλλά στρατός και πολίτες ήταν αποφασισμένοι να νικήσουν.Σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μετείχαν και γυναίκες. Την οργάνωση της άμυνας ανέλαβε ο περίφημος στρατηγός Ζούκωφ.

     Οι Γερμανοί πράγματι στο πρώτο διάστημα εισχώρησαν βαθιά στο σοβιετικό έδαφος, αλλά ο βαρύς ρωσικός χειμώνας αποδείχτηκε ανυπέρβλητο τροχοπέδη. Η Η μάχη των τεθωρακισμένων στο Κουρσκ, με τους σοβιετικούς να έχουν εκσυγχρονίσει στο μεταξύ τον οπλισμό τους και η μάχη του Στάλινγκραντ έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των αμυνομένων, φράζοντας το δρόμο στους εισβολείς, για τα πετρέλαια του Μπακού. Παράλληλα σηματοδότησε το ξεκίνημα της σοβιετικής αντεπίθεσης, που ολοκληρώθηκε με την κατάληψη του Βερολίνου.

     Τα αποτελέσματα της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα ήταν τραγικά, καθώς σκοτώθηκαν πολλά εκατομμύρια πολεμιστές από τους αντιμαχόμενους, αλλά και πολίτες. Έπαιξε όμως σημαντικό ρόλο στην οριστική ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας, που στην ουσία πλήρωσε την αλαζονεία της.

Πηγές

Σανσήμερα.gr

Mixanitouxronoy.gr

ΤΟΠΟΝΤΙΚΙWeb