Τα Άρθρα μας

5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η 5η Ιουνίου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον Ο.Η.Ε.. Αυτή η απόφαση εκλήφθηκε το 1972.Τους τελευταίους μήνες, το Περιβάλλον δοκιμάστηκε με αντίρροπες καταστάσεις, αρνητικές επιπτώσεις αλλά και θετικές εξελίξεις. Η Μητέρα Φύση είναι ισχυρή και αναπτύσσει αντιστάσεις όταν δέχεται επιθέσεις από τον ανθρώπινο παράγοντα, ίσως για να υπενθυμίσει σε αυτόν, ότι αποτελεί μέρος και όχι αφέντης της. Με την εμπέδωση της πρακτικής της καραντίνας σε πολλές χώρες υπήρξαν σημάδια ότι η Φύση ανάσανε. Συμπέρασμα; Ο άνθρωπος αποτελεί το μεγαλύτερο καταστροφέα της.

     Τους τελευταίους αιώνες, με τη βιομηχανική έκρηξη και τη χρήση συσκευών, επιβαρυντικών για το περιβάλλον, από τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό της Γης, είναι πασιφανές η Φύση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αυτά «επιστρέφουν» στον Άνθρωπο, με τη μορφή ασθενειών που συνδέονται με τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, ζημιογόνων συνεπειών από πλημμύρες, λόγω της καταστροφής των δασών, αλλά και την ευρύτερη αποξένωση μέσα στην οποία κυλά η σύγχρονη καθημερινότητα, κυρίως στις μεγαλουπόλεις. 

Καταστρεπτικές πυρκαγιές με παγκόσμιο αντίκτυπο τους τελευταίους μήνες:

-Το 2019 στον Αμαζόνιο ξέσπασε ένας τεράστιος αριθμός πυρκαγιών, με περίπου 90.000 εστίες φωτιάς, περίπου κατά 30% αυξημένος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, με στοιχεία που παραπέμπουν σε εμπρησμούς. Ο «πνεύμονας της Γης» υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ ζημιώθηκαν, ίσως και να χάθηκαν, αυτόχθονες φυλές της περιοχής.

-Από πέρσι τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του 2020 οι πυρκαγιές κατέστρεψαν το 1/5 περίπου των δασικών εκτάσεων της Αυστραλίας. Εδώ δεν έχουμε ενδείξεις για εμπρησμούς, ωστόσο ο ανθρώπινος παράγοντας λειτούργησε έμμεσα, καθώς ως κύρια αιτία θεωρείται η ξηρασία που προκλήθηκε στην περιοχή, από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι θετικές αντιδράσεις της Φύσης, η κάλυψη μέρους της τρύπας του όζοντος

-Μια πολική δίνη βοήθησε στο κλείσιμο μια πελώριας τρύπας του όζοντος, της μεγαλύτερης, που είχε παρατηρηθεί πάνω από την Αρκτική. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η χρήση σπρέι, οι ψυκτικές συσκευές (ψυγεία και κλιματιστικά) και η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνονται για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος, που μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου.

Ανάσες της Φύσης από τον περιορισμό της ανθρώπινης παρουσίας, λόγω κορονοϊού

-Για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια, τα Ιμαλάια έγιναν ορατά από το ομόσπονδο κράτος του Πουντάζμπ, στη βόρεια Ινδία, ως αποτέλεσμα της καθαρισμένης ατμόσφαιρας.

-Τα ψάρια εμφανίστηκαν και πάλι στη Βενετία. Οι τουρίστες την εγκατέλειψαν, οι κάτοικοι κλείστηκαν μέσα και τα νερά καθάρισαν.

-Για τον ίδιο λόγο εμφανίστηκαν δελφίνια στις θάλασσες της Μεσογείου, όπως στο Θερμαϊκό και το Βόσπορο. 

     Η οικολογική καταστροφή δεν είναι κάτι που μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Το περιβάλλον είναι το μέρος στο οποίο διαβιούμε και καθετί θετικό ή αρνητικό,που σχετίζεται με αυτό έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Η Αθήνα είχε 3 ποταμούς και 700 παρπόταμους και ρυάκια, ενώ ήταν περιτριγυρισμένη από δάση. Σήμερα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τη χαμηλότερη αναλογία κατοίκων και πρασίνου. Κάποιες συσκευές έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας και η ροή της προόδου δε γίνεται να γυρίσει πίσω. Όμως η στροφή και εφαρμογή εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα μας προσδώσει μεγαλύτερη ισορροπία στη σχέση μας με τη Μητέρα Φύση. 

Πηγές:

kathimerini.gr

skai.gr

wikipedia

ecoζην

lifo