Τα Άρθρα μας

Το πλύσιμο των χεριών, ως μια σύγχρονη καθημερινή συνήθεια

ΕΥ ΖΗΝ, ΥΓΕΙΑ

Το πλύσιμο των χεριών, συχνά και με ιδιαίτερη προσοχή,με σαπούνι και νερό, συνίσταται ως βασικό προληπτικό μέσο για την αντιμετώπιση του COVID-19. Το περίφημο “νίπτω τας χείρας μου” του Πόντιου Πιλάτου εμπλουτίστηκε από το “και πολύ σχολαστικά” από το Σπύρο Παπαδόπουλο, στο γνωστό τρέιλερ. Είναι ελάχιστα γνωστό όμως ότι το πλύσιμο των χεριών, αν και συναντώταν σε θρησκευτικές τελετές των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, είναι μια σχετικά καινούργια ανθρώπινη συνήθεια.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Ούγγρος γιατρός Ίνγκματς Σέμελβαϊς βοηθός καθηγητή στο μαιευτήριο του γενικού νοσοκομείου της Βιέννης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της αυστριακής πρωτεύουσας, διαπιστώνει ότι ένας συνάδελφός του έχοντας εξετάσει ένα πτώμα, αφού έχει κοπεί στο χέρι, προσβάλλεται από σηψαιμία και πεθαίνει.

Επίσης, προβληματίζεται από το γεγονός ότι στην πτέρυγα του νοσοκομείου που ασκούνται γιατροί, πέθαιναν πολύ περισσότερες λεχώνες από επιλόχειο πυρετό, σε σχέση με αυτήν που εργάζονται οι μαίες. Οι πρώτοι έκαναν νεκροψίες. Μετά από έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί, άθελά τους, μεταφέρουν μικρόβια, που προκαλούν το θάνατο στις άτυχες γυναίκες. Προχωρά στην παρασκευή ενός απολυμαντικού διαλύματος χλωριούχου ασβεστίου, για τα χέρια και τα ιατρικά εργαλεία. Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνει την ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας.

     Η «ανταμοιβή» του ήταν η εκδίωξη από την κλινική και ο αποκλεισμός του από την αγορά εργασίας. Ήταν ανήκουστο για την υψηλή κοινωνία της Βιέννης, οι γόνοι τους να είναι φορείς μικροβίων. Η βρωμιά ήταν «προνόμιο» των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων. Οι γιατροί προέρχονταν από τη μεσαία και την ανώτερη κοινωνική τάξη. Έπαθε κατάθλιψη και κατέληξε στο φρενοκομείο, χωρίς να είναι τρελός.

     Η δικαίωση θα έρθει πολύ αργότερα, από το διάσημο Γάλλο μικροβιολόγο Λουί Παστέρ, το Γερμανό επιστήμονα Ρόμπερτ Κοχ και τον Άγγλο χειρούργο Τζόζεφ Λίστερ, που κατέστησε υποχρεωτική την απολύμανση των χεριών πριν το χειρουργείο. Από τον 20ο αιώνα το πλύσιμο των χεριών έχει καθιερωθεί ως καθημερινή συνήθεια.

Πηγές:

e-daily. Gr

tovima.gr