Τα Άρθρα μας

Το κάπνισμα, μια βλαβερή συνήθεια

ΕΥ ΖΗΝ, ΥΓΕΙΑ

 Το κάπνισμα, αναμφίβολα, αποτελεί μια επιβλαβής για την υγεία, αλλά και πολλαπλά δαπανηρή συνήθεια για όσους την ακολουθούν. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος. Αλλά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού συνεχίζει να ζημιώνει τον εαυτό του. Δεν είναι τυχαίο ότι το «καπνίζετε;» αποτελεί βασικό ερώτημα γιατρών κατά τη διάρκεια εξετάσεων, αλλά και μέρος του ερωτηματολογίου που συμπληρώνει κανείς κατά τη σύναψη συμβολαίου υγείας με μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 31η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Η αντικαπνιστική εκστρατεία καλά κρατεί, αλλά …

Η αρχή του κακού 

     Μια αθώα «ινδιάνικη» συνήθεια, το κάπνισμα της «πίπας της ειρήνης», έμελλε να εξελιχθεί σε βραχνά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης. Ίσως και να ήταν μια «ακούσια εκδίκηση» των ερυθρόδερμων για όσα πάνδεινα έχουν υποφέρει από τα «χλωμά πρόσωπα». Από τις αρχές του 17ου αιώνα κιόλας, ο Βασιλιάς της Αγγλίας Ιάκωβος είχε αναφέρει μια σειρά από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, για τα μάτια, τη μύτη και τα πνευμόνια.

Η έξαρση και η καθυστερημένη επιστημονική αντίδραση

     Η έξαρση του καπνίσματος σημειώθηκε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, για να «σκοτώνει» το άγχος των στρατιωτών. Η επιστημονική έρευνα, που ανέδειξε τη σύνδεση του καπνίσματος με ασθένειες όπως ο καρκίνος και η βρογχίτιδα, άργησε ακόμα περισσότερο, τη δεκαετία του ’60 στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α.. Σταδιακά ξεκίνησε και η αντικαπνιστική εκστρατεία, με αναγραφή την σχετικών μηνυμάτων για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, κάτι που επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, φτάνοντας και στην Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα.

Το τσιγάρο προκαλεί ποικίλα προβλήματα

     Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι πολλές παθήσεις, πέρα από τις ήδη γνωστές, συνδέονται με το κάπνισμα, καρδιοαγγειακές, πνευμονολογικές κτλ.. Συχνά οι στατιστικοί δείκτες είναι αμείλικτοι. Επίσης, όπως αναφέρθηκε και σε Ιατρική Ημερίδα της Αffidea, το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ύπνου, όπως διατύπωσε ο ΩΡΛ Γιώργος Ποταμίτης, και συντείνει στην πρόκληση άνοιας, σύμφωνα με την πνευμονολόγο φυματιολόγο Σοφία Ραυτοπούλου. Η ίδια υποστηρίζει ότι ενώ η συντριπτική πλειονότητα των καπνιστών επιθυμεί να το σταματήσει, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό τελικά το επιτυγχάνει.

     Και επειδή «ενός κακού, μύρια έπονται» οι επιπτώσεις είναι καί κοινωνικές καί οικονομικές. Ζημιά υφίσταται και ο παθητικός καπνιστής. Επίσης, η χρήση του τσιγάρου προκαλεί αρνητικές οικονομικές συνέπειες τόσο στο άτομο όσο και στο κράτος, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών φορέων, κρατικών και ιδιωτικών. Αυτό έχει να κάνει με επιβαρύνσεις σε κόστος νοσηλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και εκτροχιασμό των υπολογισμών όταν πρόκειται να αποδοθούν οι αποζημιώσεις των ασφαλειών ζωής.

     Το κάπνισμα, παρά τις όποιες προόδους έχουν σημειωθεί ως προς τον περιορισμό του, εξακολουθεί να αποτελεί μια «γάγγραινα» για την κοινωνία με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία. Η νικοτίνη δυστυχώς προκαλεί εθισμό, ενώ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όντας επιβλαβές, έχει απορριφθεί ως υποκατάστατο. Το καλύτερο όπλο είναι η ισχυρή θέληση, ώστε το άτομο να νιώσει μεγαλύτερη ελευθερία, απεξαρτημένο, από ένα σοβαρό πρόβλημα, μια βλαβερή συνήθεια.

Πηγές:

«Η ιστορία του καπνίσματος», σαν σημερα.gr

aagora.gr