Τα Άρθρα μας

Τα don’t s σε μία νέα δουλειά

Πήγατε στο interview και λίγες μέρες μετά σας ειδοποίησαν ότι είστε το άτομο που επέλεξαν για τη θέση. Το πιο ωραίο νέο του κόσμου, ειδικά αν ψάχνατε καιρό για δουλειά και αν θέλετε πραγματικά αυτή τη δουλειά. Συγχαρητήρια!

Όσο ενθουσιασμένοι και αν νιώθετε, κάντε μία παύση. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να διαβάσετε τα παρακάτω don’ ts στην εργασιακή συμπεριφορά σας. Γιατί, όπως ξέρετε, καλύτερα να προσέχετε για να έχετε!

  • Ξεχάστε το χουζούρι, το ακαδημαϊκό τέταρτο και τις δικαιολογίες της κίνησης / καιρού! Χιόνια να έχει, κεραυνούς να ρίχνει και τρεις πορείες να έχουν μπλοκάρει τους δρόμους πρωί – πρωί, εσείς θα πρέπει πάντα να προνοείτε και να είστε ακριβής στην ώρα στη δουλειά σας.
  • Θυμάστε αυτό το σούπερ άνετο παντελόνι με την τρύπα στο γόνατο και το πολυαγαπημένο πουλόβερ που έπεσε πάνω του λίγη χλωρίνη; Ήρθε η ώρα να τα σβήσετε από τις επιλογές σας και να ξαναθυμηθείτε την απόλυτη καθαριότητα στην εμφάνισή σας… και το σιδέρωμα στα ρούχα που φοράτε. Η εμφάνισή σας θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε άνετα, αλλά και να σας δείχνει επαγγελματίες στα μάτια των άλλων. 
  • Τσακωθήκατε στο δρόμο λίγο πριν φτάσετε στη νέα σας δουλειά και έχετε ακόμα νεύρα; Ξεπεράστε τα και μπείτε με χαμόγελο στο γραφείο. Δεν έχετε κερδίσει το δικαίωμα ακόμα να έχετε κακές ημέρες. Δείξτε πρώτα τις καλές!
  • Γνωρίσατε όλα τα άτομα στο προσωπικό και σας φάνηκαν όλοι πολύ cool, εκτός από αυτή τη στρίγγλα,  την οποία φαίνεται ότι κανείς δεν φαίνεται να συμπαθεί και ετοιμάζεστε να εκφράσετε σε κάποιους από τους cool την άποψή σας για αυτή; Stoooop! Πρώτον, τα φαινόμενα απατούν και δεύτερον και σημαντικότερο, κανείς δεν συμπαθεί άτομα που με τη μία «θάβουν» άλλους!
  • Ο καφές σας φαίνεται πολύ δυνατός, το  air – condition χτυπάει στην πλάτη σας, ο διπλανός σας μιλάει συνέχεια στο τηλέφωνο με πελάτες και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, το γραφείο σας βρίσκεται δίπλα στην πόρτα… γκρρρ θέλετε να γκρινιάξετε για τα πάντα; Relax, don’t do it! Φέρτε καφέ απέξω, πάρτε ένα ζακετάκι ή ένα κασκόλ παραπάνω, μάθετε πώς να συγκεντρώνεστε καλύτερα και εκδηλώστε τη γκρίνια σας μόνο εσωτερικά, στο κεφάλι σας, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό, μέχρι να νιώσετε περισσότερη ασφάλεια στη νέα σας θέση.
  • Χαιρόσαστε πολύ γιατί νιώθετε ΠΟΛΥ άνετα στη νέα σας δουλειά; Μήπως να μη νιώθετε τόσο άνετα; Καθίστε σωστά στην καρέκλα σας, καθαρίστε λίγο το γραφείο σας, μην κοιτάτε κάθε τόσο το κινητό σας, μην χτυπάτε την πλάτη των νέων συναδέλφων σαν να είστε φίλοι από παλιά, πλύντε την κούπα σας, αν και οι άλλοι κάνουν το ίδιο, μαζευτείτε και παρατηρήστε τους άγραφους κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν στο γραφείο.
  • Έχετε έντονες προσωπικές απόψεις για την πολιτική, το περιβάλλον, τα ζώα και το sex; Μπράβο σας, κρατήστε τις προσωπικές, εκτός αν έχουν να κάνουν με το νέο αντικείμενο της δουλειάς σας.
  • Προσληφθήκατε για μία συγκεκριμένη θέση. Σε αυτό το σημείο, ευχόμαστε να γράψατε μόνο αλήθειες στο βιογραφικό σας και να μην είπατε ότι μιλάτε άψογα ιταλικά, ενώ το μόνο που ξέρετε είναι ciao και espresso! Το πιο σημαντικό σε μία νέα δουλειά, είναι να αποδείξετε την πραγματική αξία σας στη δουλειά. Δείξτε τα δυνατά σας σημεία, δουλέψτε σκληρά και με συγκέντρωση, αλλά παρακαλούμε, για το δικό σας καλό, μην υπερβάλλετε εαυτόν, μην αναλάβετε περισσότερα από ό, τι μπορείτε, μην κάνετε ότι τα ξέρετε όλα, μην περηφανεύεστε για τη δουλειά σας, αφήστε το την κρίνουν οι άλλοι. Για το καλό σας, σας το λέμε!

Αφού τα είπαμε και τα ξεκαθαρίσαμε, για το τέλος, κρατήσαμε μόνο την ευχή μας: Σιδεροκέφαλοι!