Τα Άρθρα μας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος

Η πρώτη Τρίτη του Μαΐου έχει κηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος. Αυτή η μέρα ξεκίνησε να τιμάται από το 1998, από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα, αρχικά από 35 χώρες, σε συνδυασμό με το πρώτη Παγκόσμια Συνάντηση για το Άσθμα, που διεξήχθη στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από το άσθμα έχουν προσβληθεί περίπου 350.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως, με τους θανάτους να αγγίζουν τις 400.000. Στη χώρα μας, το ποσοστό των ασθενών υπολογίζεται κοντά στο 9% του πληθυσμού.

Η πρώτη διάγνωση για το άσθμα ανάγεται στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στον Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. Η πατρότητα όμως της ονομασίας ανήκει στον Αρεταίο τον Καππαδόκη και συνδέεται με το λαχάνιασμα. Στη σύγχρονη εποχή ξεχωρίζει το όνομα του Βρετανού γιατρού του 19ου αιώνα, Χάιντ Σάλτερ.
Το άσθμα είναι μια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που οδηγεί στη στένωση των βρόγχων και αναπόφευκτα προκαλεί δύσπνοια.
Χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

-Ενδογενές άσθμα, με αιτίες που δεν είναι γνωστές.
-Εξωγενές άσθμα, που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως κρύος αέρας, αλλεργία, μολυσμένη ατμόσφαιρα, εισπνοή καπνού από τσιγάρο κλπ.
Υποκατηγορίες:
-Επαγγελματικό άσθμα. Συνδέεται με το επαγγελματικό περιβάλλον, την εισπνοή σκόνης, ουσιών όπως το αλεύρι, το πριονίδι του ξύλου, οι βαφές κτλ.
-Νυχτερινό άσθμα. Εμφανίζεται δύσπνοια κατά τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες.
-Άσθμα από άσκηση.

Το άσθμα είναι επίσης δυνατόν να προκληθεί από λοιμώξεις αλλά και από έντονες ψυχολογικές εξάρσεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες.
Η πρόληψη και η θεραπεία, με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και αγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Με τον έλεγχο του άσθματος, ο παθών είναι σε θέση να διάγει φυσιολογική ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αθανασία Τσουμελέκα, χρυσή ολυμπιονίκης στο βάδην, στην Αθήνα το 2004.

Πηγές: Kallithea Press, moh. gov. gr, San Simera