Τα Άρθρα μας

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Στις 7 Ιανουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ως εορτή, η Σύναξις Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, είναι η πρώτη μετά το εορταστικό 13ήμερο, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο μοναδικός προφήτης που αναφέρεται στο μεταίχμιο Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Γεννήθηκε στη Χεβρώνα ή την Ιούττα, από ευσεβείς γονείς, το Ζαχαρία και την Ελισάβετ, 6 μήνες πριν το Χριστό, με τον οποίο ήταν συγγενής από την πλευρά της μητέρας του. Ο πατέρας του, ιερέας, ενώ λειτουργούσε πληροφορήθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι θα αποκτήσει απόγονο. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ήταν μεγάλοι σε ηλικία και στο άκουσμα του αγγέλματος σοκαρίστηκε και έχασε τη λαλιά του. Το Ευαγγέλιο αναφέρει ότι επέδειξε δυσπιστία και ζήτησε σημάδι, με αποτέλεσμα να λάβει αυτήν την τιμωρία. 8 μέρες μετά τη γέννηση, γράφοντας σε πινάκιο το όνομα του γιου του, άρχισε και πάλι να μιλάει.

Πληροφορίες για τον παιδικό και νεανικό του βίο δεν υπάρχουν, κάτι φυσιολογικό για τις προσωπικότητες της εποχής, παρά μόνο ότι συνήθιζε να απομονώνεται στις ερήμους, για να προετοιμαστεί για το έργο του, όπως και οι Προφήτες της Παλιάς Διαθήκης. Ζούσε λιτά και ασκητικά. Φορούσε ένδυμα από τρίχωμα καμήλας και δερμάτινη ζώνη. Τρεφόταν με ακρίδες και άγριο μέλι. Με τα φλογερά κυρήγματά του στηλίτευε την πτώση των ηθικών αξιών άλλα και την κοινωνική αδικία. Στην αντιπροσωπεία του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων απάντησε ότι είναι “η φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

Πολλοί πίστευαν ότι αυτός ήταν ο Μεσσίας. Ο ίδιος όμως έλεγε από τον Ιορδάνη ποταμό: “Εγώ σας βαπτίζω με νερό, Αυτός θα σας βαπτίζει με Άγιο Πνεύμα. Εγώ δεν είμαι άξιος να δέσω τα κορδόνια των υποδημάτων του”, αναφερόμενος στον Ιησού Χριστό. Στη μία και μοναδική συνάντηση των δύο ανδρών, όταν ο Ιησούς του ζήτησε να τον Βαπτίσει, απάντησε: “Εσύ πρέπει να με Βαπτίσεις”. Ωστόσο το έπραξε μετά την επιμονή του Χριστού.

Η δράση του συνεχίστηκε, φτάνοντας μέχρι και την αυλή του Βασιλιά Ηρώδη Αντύπα, ο οποίος τον έβλεπε ως απειλή, λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας του. Αυτός ήταν ίσως και ο πραγματικός λόγος της εκτέλεσής του. Στη Βίβλο, αναφέρεται ότι στηλίτευε το Βασιλιά και για την αρπαγή της γυναίκας του Ηρωδιάδας, από τον αδερφό του. Σε μια συγκέντρωση ο Ηρώδης, μαγεμένος από το χορό της Σαλώμης, κόρης της Ηρωδιάδας, της υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια επιθυμία της. Αυτή ζήτησε το κεφάλι του ήδη φυλακισμένου Ιωάννη σε δίσκο. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις ο διεφθαρμένος άρχοντας υπέκυψε. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο, ο αποκεφαλισμός πραγματοποιήθηκε στο Φρούριο Μάχαιρο, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στη σημερινή Ιορδανία.

Ο Ιωάννης υπήρξε ο Πρόδρομος του Ιησού και η δραστηριότητα του έχει τη δική του ιδιαίτερη θέση και αξία στη χριστιανική θρησκεία και παράδοση.

 

Πηγές:Wikipedia

ekklisiaonline.gr

Σανσήμερα .gr

Mixanitouxronou.gr

monastiria.gr