Πάολο Ρόσι, ο ποδοσφαιριστής που σφράγισε ένα Μουντιάλ
Το 2020 φεύγοντας πήρε από κοντά μας άλλον έναν αστέρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Ο Πάολο Ρόσι, ο παίκτης που σφράγισε το ιστορικό Μουντιάλ του 1982, ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών, “ταξίδεψε” για να συναντήσει το μεγάλο Μαραντόνα, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 64 ετών.
Γεννήθηκε στη Σάντα Λουτσία της Τοσκάνης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Κόμο και το 1976 μετακόμισε στη Λανερόσι Βιτσέντζα, που τότε αγωνιζόταν στη Β κατηγορία. Η ομάδα ανέβηκε και την επόμενη χρονιά κατετάγη 2η στο “Καμπιονάτο”, με τον Πάολο Ρόσι να αναδεικνύεται 1ος σκόρερ, με 24 γκολ.
Το 1978 μετέχει στο Μουντιάλ της Αργεντινής, πετυχαίνοντας 3 γκολ.
Το 1979, με τη φανέλα της Περούτζια αγωνίζεται εναντίον του Άρη, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ανοίγοντας το σκορ στη Θεσσαλονίκη. Στη ρεβάνς του 1-1, η ελληνική ομάδα επικρατεί με 3-0, πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση.
Στο τέλος της σεζόν βρίσκεται μπλεγμένος σε σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών. Αυτό είχε ως συνέπεια να τιμωρηθεί τελικά με διετή αποκλεισμό.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον εκλέκτορα της Εθνικής Ιταλίας Έντσο Μπεαρζότ να τον εμπιστευτεί και πάλι, για το Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία, πλάι σε αστέρια, όπως ο αριστερός μπακ Καμπρίνι, οι κεντρικοί αμυντικοί Κολοβάτι και Σιρέα, ο ηγετικός χαφ Αντονιόνι, ο δεξιός εξτρέμ Κόντι κ.α..
Στον 1ο γύρο, η Ιταλία πέρασε με τρεις ισοπαλίες, 0-0 με την Πολωνία, 1-1 με το Περού και το Καμερούν. Η 2η θέση την έφερε στον όμιλο με τα θηρία της Νότιας Αμερικής. Στον πρώτο αγώνα η Ιταλία επικρατεί με 2-1 της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αργεντινής. Νίκη επί της ομάδας του Μαραντόνα πετυχαίνουν και οι “Καριόκας” με 3-1.
Ο αγώνας Βραζιλία – Ιταλία αποκτούσε χαρακτήρα τελικού, με την ισοπαλία όμως να ευνοεί τους λατιναμερικάνους. Στο κέντρο εκείνης της φανταστικής ομάδας, δέσποζε η μορφή του Ζίκο, αποκαλούμενος και “λευκός Πελέ”, ενώ η αριστερή πλευρά αποτελούσε φόβητρο, με τον οπισθοφύλακα Ζούνιορ και τον επιθετικό Έντερ, με το χαρακτηριστικό πανίσχυρο σουτ. Θεωρείται η κορυφαία ίσως Βραζιλία όλων των εποχών, μετά από αυτή του ’70. Η Ιταλία μπήκε δυνατά και ο Πάολο Ρόσι με κεφαλιά πέτυχε το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση, το κορυφαίο στην καριέρα του σύμφωνα με τον ίδιο. Η Βραζιλία απάντησε σχετικά γρήγορα με με ένα πολύ ωραίο γκολ του υπέροχου μεσοεπιθετικού Σώκρατες. Το ημίχρονο έληξε 2-1 με σκόρερ και πάλι το Ρόσι. Η Βραζιλία ισοφάρισε με μακρινό σουτ του σπουδαίου αμυντικού χαφ Φαλκάο. Ο Ρόσι όμως με χατ τρικ έγραψε το 3-2, στέλνοντας τους Ιταλούς στους “4”.
Η κυνική Ιταλία είχε, στην ουσία, εκμεταλλευτεί την ποδοσφαιρική αφέλεια της Βραζιλίας. Για πολλούς αυτό το ματς θεωρείται κομβικό για την ποδοσφαιρική ιστορία, καθώς πιστεύεται ότι μετά από αυτό οι Βραζιλιάνοι άρχισαν να μεταβάλλουν την ποδοσφαιρική φιλοσοφία τους, “βάζοντας” περισσότερη τακτική στο παιχνίδι τους.
Στον ημιτελικό με την Πολωνία, ο Ρόσι πέτυχε άλλα 2 γκολ και το 2-0 έστειλε την Ιταλία στον τελικό της Μαδρίτης.
Εκεί την περίμενε η φοβερή Δυτική Γερμανία του Ρουμενίγκε, που με το δυναμικό της παιχνίδι είχε αφήσει έξω τη φανταστική Γαλλία του Πλατινί, 1-1 στην κανονική διάρκεια, 3-3 στην παράταση ισοφαρίζοντας από 1-3, και 5-4 στα πέναλτι. Η Ιταλία ήταν σαφώς καλύτερη. Στις αρχές του 2ου ημιχρόνου, ο Ρόσι με κεφαλιά ψαράκι άνοιξε το σκορ, μετά από σέντρα του Κόντι. Ο σπουδαίος χαφ Ταρντέλι με δυνατό σουτ έκανε το 2-0, ξεσπώντας σε έναν ιστορικό πανυγηρισμό. Το γκολ του Αλτομπέλι σφράγισε τη νίκη και ο Πολ Μπράιτνερ, άλλη μια μεγάλη μορφή, μείωσε σε 3-1.
Το μπρίο των Ιταλών, όπως διατύπωσε στην περιγραφή του ο μοναδικός Γιάννης Διακογιάννης, νίκησε το ποδόσφαιρο των “ρομπότ”.
Ο Πάολο Ρόσι, στον κολοφώνα της δόξας του, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ. Την ίδια χρονιά θα κατακτήσει και τη Χρυσή Μπάλα.
Την επόμενη σεζόν, ως παίκτης της Γιουβέντους, επισκέπτεται τη χώρα μας για τον Τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο ΟΑΚΑ. Αλλά το μεγάλο φαβορί πλήρωσε την υπεροψία του και ηττήθηκε με 1-0 από το Αμβούργο, με γκολ του Μάγκατ.
Το επόμενο έτος η Γιουβέντους κατακτά το “Σκουντέτο” και το Κύπελλο Κυπελλούχων, επικρατώντας της Πόρτο με 2-1. Στον ημιτελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ρόσι είχε δώσει την πρόκριση με γκολ στο 90′, γράφοντας το 2-1, με το πρώτο ματς στο “Όλντ Τράφορντ” να έχει λήξει 1-1.
Ακολουθεί ο τραγικός τελικός του “Χέιζελ”, με τους 39 νεκρούς, με την πικρή νίκη με 1-0, επί της Λίβερπουλ. Μετακομίζει στη Μίλαν, όπου και σκοράρει, από οριακή θέση, εναντίον της Γιουβέντους στο 2-2 του Σαν Σίρο. Στην αθλητική εκπομπή της RAI όμως διαλύονται οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα του τέρματος, με τη χρήση ενός πρώιμου συστήματος “τεχνολογίας γραμμής”.
Ο Πάολο Ρόσι μετείχε στην αποστολή του αποτυχημένου για την Ιταλία Μουντιάλ του Μεξικού το ’86.
Έκλεισε την καριέρα του στην Ελλάς Βερόνα την επόμενη περίοδο.
Το 2019 είχε έρθει και πάλι στο ΟΑΚΑ, για το παιχνίδι των προκριματικών του ΕURO Ελλάδα – Ιταλία 0-3, φανερά ταλαιπωρημένος, αλλά με το χαμόγελο.
Σεμνός και ταπεινός έγραψε τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πριν μας αποχαιρετήσει για το “μεγάλο ταξίδι”.
Πηγές: Wikipedia, sportfm, protothema