14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η απόφαση αυτή ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και το Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Η εθελοντική αιμοδοσία εδώ και κάποια χρόνια μπορούμε να πούμε ότι έχει πάψει να αποτελεί «ταμπού» για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας. Βέβαια, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε, ώστε να ξεπεράσουμε οριστικά τα σύνδρομα και τις όποιες φοβίες, ως λαός. Πρόκειται πάνω απ’ όλα για πράξη ανθρωπισμού, που εκτός των άλλων αποφέρει και ωφέλη στην ίδια την υγεία του αιμοδότη. Καλό είναι να γνωρίζουμε και να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο «κομμάτι» αυτό, χωρίς να χρειαστεί να βιώσουμε οι ίδιοι την αναγκαιότητα για αίμα σε εμάς προσωπικά ή σε ένα δικό μας πρόσωπο.
Γιατί 14 Ιουνίου;
Η 14 Ιουνίου ορίστηκε, για να τιμηθεί ο Αυστριακός γιατρός Καρλ Λαντστάινερ, που γεννήθηκε την ημερομηνία αυτή το 1868. Ο εν λόγω διακεκριμένος γιατρός και βιολόγος τιμήθηκε το 1930 με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη των κύριων ομάδων αίματος, Α, Β, 0 και ΑΒ, συμβάλλοντας σημαντικά στη διευκόλυνση και αποτελεσματικότητα στη μετάγγιση αίματος. 10 χρόνια αργότερα, στις Η.Π.Α., μαζί με τον Αλεξάντερ Γουίνερ εισήγαγε τον όρο Ρέζους, από το όνομα ενός πιθήκου, που λειτούργησε ως πειραματόζωο. Γενικά το έργο του υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για τη γεννετική, την ανθρωπολογία και τη ιατροδικαστική.
Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα σε σχέση με την προσφορά
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα καλύπτει μόλις το 40% των αναγκών της σε αίμα από εθελοντές αιμοδότες. Αυτό σημαίνει ότι συχνά αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αγορές από άλλα κράτη. Μάλιστα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η παροχή 400 κ.εκ. αίματος, από το 6 λίτρα που διαθέτει ο οργανισμός μας, ή με άλλη προσέγγιση 10 λεπτών από το χρόνο μας, αποτελεί μια πράξη ανθρωπιάς, που μπορεί να σώσει ζωές.
Προσωπικά oφέλη από την αιμοδοσία
Επίσης, η εθελοντική αιμοδοσία αποφέρει oφέλη και στην υγεία του ίδιου του αιμοδότη. Αυτά συνοψίζονται ως εξής:
-Ρύθμιση της ισορροπίας του σιδήρου στο αίμα.
-Καλύτερη ροή στο αίμα.
-Δυνατότητα για έναν μικρό έλεγχο στο αίμα, καθώς αυτός πάντα προηγείται πριν από την τελική αιμοδοσία.
-Εμφάνιση μικρότερου κινδύνου θνησιμότητας, για τους εθελοντές αιμοδότες, σύμφωνα με στατιστικούς δείκτες.
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη με πλούσιο ανθρωπιστικό υπόβαθρο, αλλά και πολλαπλά οφέλη. Αυτά αντανακλώνται τόσο στον «πομπό», όσο και στο «δέκτη». Η κατάσταση με την πανδημία δημιούργησε και διαφορετικές συνθήκες στην ελληνική κοινωνία. Είναι λοιπόν να αναγκαίο να εμπεδωθεί πνεύμα αλληλεγγύης και αποτίναξης των προκαταλήψεων, για μια καλύτερη ανθρωπιστική προσέγγιση.
Πηγές:
Σανσήμερα.gr
Bloode.org