Τα Άρθρα μας

Προετοιμάζοντας το έδαφος για τη σύνταξη

ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Έχετε δουλέψει σκληρά σε όλη σας τη ζωή και σε λίγα χρόνια δικαιούστε πλέον να βγείτε στη σύνταξη.

Ο χρόνος της σύνταξης σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο, ανάλογα με το πώς σκέφτεται αυτό το νέο στάδιο της ζωής του.

Άρα, το πιο σημαντικό βήμα από όλα είναι να αρχίσετε να σκέφτεστε σοβαρά πώς εσείς θα θέλατε να εκμεταλλευτείτε τον πλεονάζοντα ελεύθερο χρόνο.

Αν έχετε στο μυαλό σας να σταματήσετε κάθε είδους δουλειά και απλά να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τους κόπους σας, τη ζωή σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους:

  • Καταγράψτε τους πόρους σας αναλυτικά – εφάπαξ, σύνταξη, ενοίκια από ακίνητα, αποταμιεύσεις, επενδύσεις, έξτρα σύνταξη από ιδιωτική ασφάλιση -, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ζήσετε ακόμα πολλά – πολλά χρόνια! Αν έχετε αποφασίσει να «αποσυρθείτε»,  θα πρέπει να ζήσετε σύμφωνα με τις δυνατότητες αυτών των πόρων.
  • Ξεκινήστε από τώρα, αν δεν έχετε ήδη, κάποιο χόμπι που θα σας δίνει χαρά, αλλά και ικανοποίηση. Η δουλειά, με όλες τις δυσκολίες και το άγχος, προσφέρει μία σημαντική ικανοποίηση  στην ψυχολογία του ανθρώπου. Αναζητείστε τη δική σας «πρόκληση» που θα σας κάνει να νιώθετε ευχαριστημένοι/ ες με τον εαυτό σας, ότι πετυχαίνετε κάτι.
  • Δημιουργήστε, αν δεν έχετε ήδη, ένα κοινωνικό δίκτυο. Θυμηθείτε ότι θα έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο και θα τον περάσετε πολύ πιο ευχάριστα, αν τον μοιράζεστε με άλλους ανθρώπους είτε είναι η οικογένειά σας και οι φίλοι σας, είτε είναι τα μέλη ενός περιπατητικού συλλόγου.

Τα τρία παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση, για κάθε άνθρωπο που προετοιμάζει το έδαφος για τη σύνταξη. Αλλά, αν εσείς έχετε αποφασίσει ότι μόλις βγείτε στη σύνταξη, θέλετε να συνεχίζετε να δουλεύετε με κάποιο τρόπο, τότε σκεφτείτε αν:

    • Όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχετε από τη δουλειά σας, μπορείτε να την περάσετε σε διδακτικό επίπεδο, οπότε να κάνετε τυχόν συνεργασίες με σύνολο ατόμων ή εταιρίες. Ξεκινήστε από τώρα κάποιες επαφές, για να διερευνήσετε το έδαφος και να βρείτε τα καλύτερα μέσα για να το πετύχετε, ανάλογα με το πόσο χρόνο θέλετε να διαθέσετε και πόσα έσοδα θα θέλατε ιδανικά να έχετε ετησίως. 

 

  • Θέλετε να κάνετε πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής. Μπορεί μέχρι τώρα να διατηρείτε μία δουλειά, που σας δίνει την ασφάλεια, οικονομική και συναισθηματική  που χρειάζεστε, αλλά τώρα να θέλετε να επενδύσετε σε ένα όνειρο ζωής, όπως να ανοίξετε μία ταβέρνα σε μία παραλία του αγαπημένου σας νησιού ή να γράψετε ένα μυθιστόρημα. Όποιο και αν είναι το όνειρο που θέλετε να πραγματοποιήσετε, αρχίστε να το οραματίζεστε και να σκέφτεστε σοβαρά από τώρα κάθε βήμα που θα χρειαστεί να κάνετε για να το υλοποιήσετε, κάνοντας ένα business plan.

 

Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα, ειδικά τη σύγχρονη εποχή, που χάρη στις καλές συνθήκες ζωής, άρα και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οι «μεσήλικες» ξεκινούν με ενθουσιασμό και θάρρος μια νέα ζωή σε πολλά επίπεδα, από την αρχή.

Αρχίστε από τώρα να δίνετε το δικό σας νόημα στην εποχή που θα πάρετε σύνταξη  και όταν έρθει η στιγμή, τότε απλά θα το ζήσετε, όπως ακριβώς το έχετε προετοιμάσει.

Δεν το αξίζετε, άλλωστε;