Τα Άρθρα μας

Αναγνωρίστε τους τοξικούς ανθρώπους γύρω σας!

ΕΥ ΖΗΝ

Τα τελευταία χρόνια καμία λέξη δεν διαβάζεται και δεν ακούγεται τόσο, όσο η λέξη «τοξικός»! Εκπομπές, άρθρα και ολόκληρα βιβλία έχουν ως βασικό θέμα την αναγνώριση των τοξικών ανθρώπων και την αντιμετώπισή τους.

Μάλιστα, το 2018 η λέξη «toxic» επιλέχθηκε ως η λέξη της χρονιάς από το λεξικό της Οξφόρδης, αφού χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν μέχρι τώρα δεν έχετε ακόμα δώσει την πρέπουσα σημασία στο τι σημαίνει «τοξικός», είναι καιρός να δώσετε: θα συμβάλλει σε ένα καλό ξεκαθάρισμα των σχέσεών σας και θα σας σώσει από πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια που πιθανότατα δίνατε – μέχρι τώρα – σε λάθος ανθρώπους.

Για να αντιμετωπίσετε κάτι, θα πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσετε. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος τοξικού ανθρώπου, αλλά πολλοί, που συνήθως είναι υπεράνω πάσης υποψίας . 

Κατ’ αρχάς, ας διαχωρίσουμε κάτι σημαντικό. Τοξικοί άνθρωποι δεν είναι άνθρωποι ξένοι σε εμάς, αλλά συνήθως πολύ κοντινοί μας άνθρωποι, όπως κάποιος από την οικογένειά μας, ένας στενός φίλος, ο σύντροφος ή το αφεντικό μας.  Οπότε, μην κοιτάξετε μακριά, αλλά δίπλα σας!

Ας γνωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους «τοξικών» ανθρώπων:

  • Αυτός που θέλει να ελέγχει τα πάντα… σε εσάς και τη ζωή σας! «Πώς το έκανες έτσι το μαλλί σου;» «Γιατί τοποθετείς έτσι τα μαχαιροπήρουνα; «Για να είμαι μαζί σου θέλω να αλλάξεις…. (προσθέστε ό, τι θέλετε σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι όταν αλλάξετε στο συγκεκριμένο που σας ζητά, ο τοξικός άνθρωπος πάλι δεν θα είναι ευχαριστημένος, αλλά θα σας ζητήσει να αλλάξετε κάτι άλλο)» και ούτω καθεξής.

Σκεφτείτε και αναγνωρίστε αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος στη ζωή σας, που θέλει να ελέγχει τα πάντα σε εσάς, από τον τρόπο που μιλάτε,  μέχρι τις φίλες και φίλους σας. 

Ένας τέτοιος άνθρωπος συνήθως ΚΑΝΕΙ ότι ενδιαφέρεται για εσάς, ενώ στην ουσία ασκεί συνεχώς την εξουσία του, επικρίνοντάς σας και δημιουργώντας σας ανασφάλειες για το πόσο καλοί είστε και αν αξίζετε ως άνθρωπος, άρα πλήττοντας σοβαρά την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σας.

Αναγνωρίστε τον και αν είναι πολύ κοντινός σας και δεν μπορείτε να τον βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας, βάλτε του όρια και φιλτράρετε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σας λέει.

 

  • Αυτός που είναι drama queen και αυτό αφορά και άνδρες και γυναίκες! Έχετε κάποιον στο περιβάλλον σας που συνέχεια του συμβαίνουν διάφορα δυσάρεστα «χώρισε, κάποιος του μίλησε άσχημα, δεν έχει τη δουλειά που του αξίζει, δεν του φτάνουν τα χρήματα … η λίστα συνεχίζεται αενάως» και όλο κλαίγεται, κλαίγεται, κλαίγεται και συνήθως πάνω στο δικό σας ώμο; Πάρτε τα μέτρα σας! Όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή κάποια σοβαρά προβλήματα και ζητάμε τη στήριξη των οικείων μας, αλλά ένας / μία drama queen το έχει για ψωμοτύρι, στην καθημερινότητά του! Σταματήστε κατ’ αρχάς να τους λυπάστε, γιατί το μόνο που τελικά θέλουν πίσω από όλους τους θεατρινισμούς είναι να βρίσκονται συνεχώς στο κέντρο της προσοχής. Τσεκάρετε μάλιστα πώς φέρονται όταν εσείς χρειάζεστε τη βοήθεια και την προσοχή τους και πώς στέκονται δίπλα στη χαρά σας και θα καταλάβετε τι εννοούμε!
  • Αυτός που είναι ναρκισσιστής! Σκεφτείτε αν υπάρχουν κάποιες γυναίκες ή άνδρες στο περιβάλλον σας, που κάθε φορά που τους βλέπετε έχουν μία στάση σώματος και μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους, σαν να έχουν απέναντί τους έναν καθρέπτη. Αν αναγνωρίσετε κάποιον, ξανασκεφτείτε αν σε κάποια συνάντησή σας, σας ρώτησαν ποτέ τι κάνετε εσείς, ενδιαφέρθηκαν για εσάς και τη ζωή σας. Γιατί συνήθως αυτοί οι άνθρωποι φέρονται σαν να είναι το κέντρο του κόσμου, και αντιμετωπίζουν όσους βρίσκονται γύρω τους, ως αυλικούς που είναι πολύ «τυχεροί» που απολαμβάνουν την εύνοιά τους. Αντί να κυνηγάτε την αποδοχή ενός τέτοιου ανθρώπου, αρχίστε να σκέφτεστε πως εκτός από το κόμπλεξ κατωτερότητας, υπάρχει και το κόμπλεξ ανωτερότητας, και πόσο κοντά βρίσκονται αυτά τα δύο!

Αυτοί οι τρεις βασικοί τύποι «τοξικών» ανθρώπων απομυζούν από εσάς πολλή περισσότερη ενέργεια από ό, τι αξίζουν και κρύβουν πολλές περισσότερες ανασφάλειες από ό, τι φαντάζεστε

Σκανάρετε το περιβάλλον σας, «αναγνωρίστε» τους, πάρτε τις αποστάσεις που χρειάζονται για το καλό της ψυχολογίας και της υγείας σας και σας εγγυόμαστε ότι θα νιώσετε… ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ αναζωογονημένοι!