Τα Άρθρα μας

Για να μην τους λείψει τίποτα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σε μια κωμική σειρά της δεκαετίας του ’80, ο Χρήστος Μπίρος πλησιάζει τον Κώστα Βουτσά και του προσφέρει ένα καλό χρηματικό ποσό, για την εποχή, σε αρκετές χιλιάδες δραχμές. Ο «αποδέκτης», μετά το πρώτο ξάφνιασμα, πείθεται να το αποδεχτεί μετά χαράς, μέχρι που ακολουθεί η ατάκα: «Θα τις πάρετε, όταν πεθάνετε». Επρόκειτο, λοιπόν, για μία ασφάλεια ζωής, από έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο, που με τον μακάβριο χαρακτήρα της έκοψε το χαμόγελο του υποψήφιου αποδέκτη.

Τι δεν είναι «Ασφάλεια Ζωής»

Συχνά, αναφερόμενοι στην «Ασφάλεια Ζωής», τη συγχέουμε με το ασφαλιστικό πακέτο, που καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψης και τα νοσοκομειακά προγράμματα, σε περίπτωση ασθένειας του ασφαλιζόμενου. Αυτό το πακέτο δεν είναι «Ασφάλεια Ζωής». Ίσως, για να μην υπάρχει μπέρδεμα, θα έπρεπε να δώσουμε μία ονομασία τύπου «Ασφάλεια σε περίπτωση θανάτου», που, όμως, μάλλον θα έδιωχνε μακριά κάθε υποψήφιο πελάτη.

Τι περιλαμβάνει ένα πακέτο «Ασφάλειας Ζωής»

Όσο κι αν μια τέτοια συζήτηση είναι από δυσάρεστη έως αποκρουστική, όσο και αν «φτύνουμε τον κόρφο μας», το μοιραίο δεν είναι δυνατόν για κανέναν μας να αποφευχθεί διά παντός. Στο δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλη μερίδα του κοινού είναι εξοικειωμένη με αυτού του είδους την ασφάλεια, που παρέχει εξασφάλιση, ειδικά στα μέλη της οικογενείας που δεν εργάζονται, στους εκ των προτέρων καθορισμένους δικαιούχους, που καρπώνονται ένα σημαντικό ποσό, εφ’ άπαξ, ως αποζημίωση.

Όπως στο σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, όσο περισσότερο χρόνο  είναι σε ισχύ το συμβόλαιο και όσο υψηλότερο ασφάλιστρο εισπράττει η εταιρία, τόσο αντιστοίχως αυξάνεται το ποσό που θα καταβληθεί στους δικαιούχους, όποτε συμβεί το απευκταίο ενδεχόμενο της απώλειας. Με τη σύναψη του συμβολαίου, καθορίζεται και το «κεφάλαιο» που θα καταβληθεί. Το ισόβιο είναι και το ακριβότερο, αποφέροντας, όμως, και τη μέγιστη απόδοση στους δικαιούχους.

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

Το νεαρό της ηλικίας του ασφαλιζόμενου λειτουργεί σαφέστατα υπέρ του. Όσο μεγαλώνει, είναι φυσικό να προστίθενται στο συμβόλαιό του όλο και περισσότερες εξαιρέσεις και περιορισμοί, λόγω πιθανών προβλημάτων υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα το γεγονός των ολοένα αρνητικών εξελίξεων στην κρατική ασφάλιση, θα λέγαμε πως η ασφάλεια ζωής γίνεται πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Γιατί, τι είναι ο άνθρωπος!