Τα Άρθρα μας

Ανάγκη Αποταμίευσης στη σύνταξη και στο Εισόδημα

ΥΓΕΙΑ

Η ιδιωτική ασφάλιση, σε ένα δύσκολο περιβάλλον

Η αποταμίευση ήταν μια παλιά πρακτική, για τους ανθρώπους, ώστε να έχουν χρήματα για μια περίπτωση ανάγκης. Δεν είναι τυχαίο, ότι μέχρι τη δεκαετία του ΄80 οι μαθητές έγραφαν έκθεση με θέμα την αποταμίευση. Ήταν ένα είδος ασφάλειας, για την περίπτωση που ένα μέλος της οικογένειας πάθαινε κάποιο ατύχήμα ή μια  σοβαρή ασθένεια.

Η παραδοσική ατομική «ασφάλεια»

Με τα χρόνια, αυτό το είδος ασφάλειας, εκτός από χρήματα έπαιρνε και πιο εμπράγματες μορφές. Αυτοί που είχαν βέβαια τη δυνατότητα συνήθιζαν να επενδύουν σε πολύτιμους λίθους, χρυσό, ασήμι, κοσμήματα και ακίνητη περιουσία. Όταν θα παρουσιαζόταν μια πραγματική ανάγκη, που θα αφορούσε ζήτημα υγείας, θα είχαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους, για να το εκποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για το σκοπό αυτό. Η ασφάλεια ζωής αποτελεί «προϊόν» της αστικής κοινωνίας. Στη χώρα μας έχει περίπου έναν αιώνα ζωής, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο και το χαρακτήρα που τη συναντάμε σήμερα.

Η εξέλιξη…

Η μετεξέλιξη των κοινωνικών δομών και της καθημερινότητας των πολιτών, άλλαξε κατά πολύ και τον τρόπο σκέψης. Μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η διεθνής οικονομία σε γενικές γραμμές βιώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η πρόοδος φέρνει την ευδαιμονία. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον συναντάμε και τη σύγχρονη αστικοποιημένη Έλλάδα.

Ιδιωτική ασφάλιση: ένα προϊόν της αστική κοινωνίας

Στις παραδοσιακές μορφές «ατομικής ασφάλειας»  και στα κρατικά ταμεία κάνουν όλο και πιο δυναμική εμφάνιση οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν μια νέα εναλλακτική λύση, καθώς τα νοικοκυριά έχουν ολοένα και μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Καταναλωτισμός και άνεση ήταν δύο στοιχεία που χαρακτήριζαν την οικονομική ζωή του μέσου έλληνα. Άλλωστε η αστική και η μεσσαία τάξη αποτελούν γεγονός.

Μνημόνια και ασφάλεια

Όλα αυτά όμως φαντάζουν ως μια μακρινή ανάμνηση, στα χρόνια των Μνημονίων. Τα κρατικά ταμεία «βουλιάζουν», οι ελεύθεροι επαγγελματίες γενικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς αυτά και το φορολογικό και οικονομικό περιβάλλον προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Η δυνατότητα για την πλειονότητα των νοικοκυριών, να «βάζουν χρήματα στην άκρη», μοιάζει ως ουτοπική. Και στην απευκταία περίπτωση ασθένειας, που χρειάζονται πολλά χρήματα, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας… Τι;

Οι παροχές των κρατικών ταμείων επαρκούν για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή θεραπεία, για τους ασφαλισμένους;

Οι ελεύθεροι επαγγαλματίες που αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στα ταμεία, παραμένουν ουσιαστικά ανασφάλιστοι. Πώς θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση;

Η εναλλακτική ιδιωτική ασφάλιση

Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μια επιλογή, που αξίζει να μελετήσει κανείς, μετρώντας βέβαια τις οικονομικές του δυνατότητες. Καταβάλλοντας ένα σχετικά μικρό ποσό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορούσε να έχει κάποια ασφάλεια, σε ένα ανασφαλές οικονομικό και κατ΄ επέκταση κοινωνικό περιβάλλον. Ένα σωστά καταρτισμένο συμβόλαιο μπορεί να καλύψει τις περιπτώσεις θεραπειών και εξετάσεων, που για την πραγματοποίησή τους, απαιτείτα η προσφυγή σε εξειδικευμένα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια, με κόστος διόλου ευκαταφρόνητο.

Οι εξελίξεις σε μια οικονομία, άλλοτε θετικές, άλλοτε αρνητικές αναπόφευκτα επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας, καθώς και τον τρόπο σκέψης. Η ανάγκη του ανθρώπου να νοιώθει ασφαλής, παραμένει αναλλοίωτη και χαρακτηρίζεται από μια διαχρονικότητα. Σε ένα ανασφαλές περιβάλλον αξίζει να προσεγγίσει και να μελετήσει κανείς ενδελεχώς όλες τις εναλλακτικές.