Τα Άρθρα μας

Αϊτή, η μακρινή αιώνια φίλη της Ελλάδας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Αϊτή, η μακρινή στενή μας φίλη, που βιώνει τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών, σαν σήμερα 230 χρόνια πριν ξεκινούσε τον αγώνα για ελευθερία. Η πρώτη Δημοκρατία που ιδρύθηκε από Αφροαμερικανούς ήταν και το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ανεξαρτησία της επαναστατημένης Ελλάδας το 1822.

Προς τα τέλη του 1492 η αρμάδα του Χριστόφορου Κολόμβου προσεγγίζει την Καραϊβική. Πιθανολογείται ότι σε αυτήν μετείχαν και Χιώτες ναυτικοί. Προσαράζουν στις Μπαχάμες, την Κούβα και καταλήγουν στο νησί που ο Ιταλός θαλασσοπόρος θα ονομάσει Ισπανιόλα, επειδή του θύμιζε το περίγραμμα της Ισπανίας. Πίστευε ότι είχε φτάσει στις Ινδίες, αγνοώντας ότι είχε ανακαλύψει μια Νέα Γη.

Οι ιθαγενείς υποδέχονται με θέρμη τους άγνωστους ταξιδιώτες, προσφέροντάς τους χρυσό και πολύτιμους λίθους. Στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, στη σημερινή Αϊτή, ο Κολόμβος ιδρύει τον πρώτο οικισμό αποίκων.

Η ευρωπαϊκή παρουσία αποδεικνύεται καταστροφική για τους κατοίκους της Νέας Ηπείρου. Οι εισβολείς είτε με την επιβολή βίας είτε μεταφέροντας μεταδοτικές ασθένειες, ασυνήθιστες για το ανοσιοποιητικό σύστημα των ερυθρόδερμων, εξοντώνουν τους ιθαγενείς, μεταβάλλοντας δραστικά τη σύνθεση του πληθυσμού.

Στην Ισπανιόλα οι Ισπανοί άποικοι εξολοθρεύουν την τοπική φυλή Ταΐνο και μεταφέρουν δούλους από την Αφρική. Στα τέλη του 17ου αιώνα, στη δυτική ακτή εμφανίζονται οι Γάλλοι και τελικά διαμοιράζονται το νησί με τους Ισπανούς. Η γαλλική πλευρά ονομάζεται Σεν Ντομινίκ και το 1749 ιδρύεται το Πορτ Ο Πρενς (Πριγκηπικό Λιμάνι), που θα γίνει πρωτεύουσα.

Το 1791, εν μέσω της Γαλλικής Επανάστασης, οι δούλοι εξεγείρονται και τελικά επιτυγχάνεται η κατάργηση της δουλείας, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή αποικία. Το 1804 ανακυρήσσεται η Ανεξαρτησία της Αϊτής, του πρώτου κράτους Αφροαμερικανών και του δεύτερου ελεύθερου στην αμερικανική ήπειρο, μετά τις ΗΠΑ. Οι άποικιοκράτες τελικά εκδιώχθηκαν, αλλά η η Αϊτή εξαναγκάστηκε να καταβάλει υπέρογκες αποζημιώσεις στη Γαλλία, για τα διαφυγόντα κέρδη των ιδιοκτητών σκλάβων, γεγονός που βύθισε στα χρέη το νεοσύστατο κράτος.

Το 1821 η Αϊτή συνδέεται με την επαναστατημένη Ελλάδα. Η Ελληνική Επιτροπή των Παρισίων, της οποίας ηγείται ο Αδαμάντιος Κοραής, αναζητεί υποστηρικτές και χρηματοδότες για τον Αγώνα, αποστέλλοντας επιστολές. Ο Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ  απαντώντας με μια μακροσκελή επιστολή περνά στην Ιστορία ως ο πρώτος ηγέτης ανεξάρτητου κράτους, που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, απέστειλε στην Ελλάδα 100 εθελοντές και 45 τόνους καφέ. Το καράβι όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, καθώς οι Αϊτινοί πέθαναν από αρρώστιες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η πραγματοποίηση αυτής της αποστολής αμφισβητείται από ιστορικούς.

Η σημερινή Αϊτή εκτείνεται στα δυτικά της Ισπανιόλας, αλλά περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά, από τα οποία ξεχωρίζει η Γκονάβ και η Τορτούγα. Είναι κυρίως ορεινή χώρα, με θερμό κλίμα αλλά και ισχυρούς τυφώνες. Ο πληθυσμός φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια. Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων είναι μαύροι, εκπρόσωποι των λαϊκών στρωμάτων, το 30% μιγάδες, οι οποίοι αποτελούν την ελίτ, και το 10% λευκοί. Ως προς το θρήσκευμα, κυριαρχεί το Καθολικό στοιχείο (80%), έπονται οι Ευαγγελικοί (16%), ενώ υπάρχουν λίγες χιλιάδες Μορμόνοι και Μάρτυρες του Ιεχωβά. Στην ύπαιθρο συναντάμε τη θρησκεία του βουντού, που συνοδεύεται από τελετές μαύρης μαγείας.

Στις μέρες μας, η φτωχή χώρα της Καραϊβικής για μια ακόμα φορά χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό, με εκατοντάδες θύματα και πολλές υλικές ζημιές. Το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ανεξαρτησία της Ελλάδας αξίζει μια θέση στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

 

Πηγές: Wikipedia, Mixanitouxronou, Janus, Άγγιγμα ψυχής, in2life