Τα Άρθρα μας

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΥΓΕΙΑ

  Η 8η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας. Φαινομενικά ελαφριά ασθένεια, η οποία όμως μπορεί να επιφέρει δυσεπίλυτα προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, με σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες. Άλλωστε αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό του συνόλου των αποκαλούμενων ύπουλων ασθενειών. Οι αλλεργίες υπολογίζεται ότι προσβάλλουν το 30% περίπου του διεθνούς πληθυσμού, ενώ είναι περισσότερο έντονες την εποχή της άνοιξης, σχετιζόμενες με τη γύρη.

     Η εκδήλωση των αλλεργιών οφείλονται σε έναν συνδυασμό πολλαπλών παραγόντων, που συνδέονται τόσο με τον ανθρώπινο οργανισμό και τα ατομικά στοιχεία όσο και με τον τρόπο που αυτός αντιδρά σε εξωτερικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Τα βασικότερα είδη αλλεργιών συνοψίζονται ως εξής:

-Αλλεργική ρινίτιδα. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική στις λειτουργίες της μύτης, προκαλώντας φτέρνισμα, απόφραξη, φαγούρα, καταρροή, βήχα, αίσθημα βουλωμένων αυτιών, ερυθρότητα στα μάτια, διαταραχές στη γεύση και την οσμή.

-Άσθμα. Κατά το ήμισυ προέρχεται από την αλλεργία. Πρόκειται για φλεγμονή των βρόγχων και εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα και βάρος στο στήθος.

-Διατροφική αλλεργία. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται άλγος στην κοιλιά, διάρροια, εμετός, ναυτία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κνίδωση, οίδημα στο φάρυγγα ή στο λάρυγγα, άσθμα ή αναφυλακτικό σοκ.

-Ατοπική δερματίτιδα. Πρόκειται για έκζεμα, που εμφανίζεται συνήθως στα βρέφη και σχετίζεται με τα παραπάνω.

Προέλευση:

-Τροφές, ανάλογα με την αντίδραση του οργανισμού σε διατροφικά είδη, συνήθως γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, αυγά, θαλασσινά και φράουλες.

-Περιβάλλον, συνοψίζοντας τη γύρη των φυτών, των λουλουδιών και των δέντρων, το χορτάρι, τα ακάρεα της σκόνης, τα κατοικίδια ζώα και τα δηλητήρια των εντόμων, πάντα σε σχέση με την προσαρμοστικότητα του κάθε ατόμου σε αυτά τα στοιχεία.

     Η αντιμετώπιση της αλλεργίας παραγματοποιείται με τα αντισταμινικά φάρμακα. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα επίσκεψης σε ειδικό αλλεργιολόγο, ενώ ένα ερωτηματολόγιο και οι ειδικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε μεγαλύτερο βάθος. Οι παράγοντες που προκαλούν τις αλλεργίες είναι διαφορετικοί, ποικίλοι και συνδέονται μεταξύ τους. Ο «αόρατος εχθρός» χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, για να μην εξελιχθεί σε περίπλοκη διαδικασία. 

Πηγές:

Pharmamanager.gr

Αλλεργικό άσθμα, Κωνσταντίνος Πεταλάς, Αλλεργιολόγος – Στρατιωτικός γιατρός