Τα Άρθρα μας

Ασφάλεια ζωής μια ενδιαφέρουσα ιστορία

ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πραγματοποιώντας ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο, φτάνουμε στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία. Σ’ ένα μπλόκο του γερμανικού στρατού συλλαμβάνονται κάποιοι περαστικοί, Γάλλοι, για παραδειγματισμό. Ανάμεσά τους και ένας εύπορος νομικός. Μετά από μια μακάβρια κλήρωση καθορίζονται οι τρεις, που θα οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στους άτυχους της διαδικασίας βρίσκεται και ο πλούσιος δικηγόρος.

Αρχίζει να ψάχνει για αντικαταστάτη, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την τεράστια περιουσία του, στο σύνολό της. Ξαφνικά, ένας φυλακισμένος τον καλεί κοντά του, για να συζητήσουν την πρόταση. Ο συλλογισμός του είναι ότι ο ίδιος δεν έχει τη δική του φαμίλια, είναι φτωχός και στο πολεμικό αυτό περιβάλλον, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η δική του ώρα, ενώ με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα εξασφαλίσει οικονομικά διά βίου τα πιο στενά οικογενειακά του πρόσωπα. Ο δικηγόρος θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα και η ιστορία αυτή θα μεταφερθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία

Ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α., στην Κωνσταντινούπολη,  Χένρι Μόργκενταου, περίπου έναν αιώνα πριν, στο βιβλίο του «Τα μυστικά του Βοσπόρου», αναφέρεται σε μια συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ταλαάτ Πασά, ενός από τους κύριους εμπνευστές της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά από πρόσκληση του τελευταίου.

Ο κρατικός αυτός υψηλός αξιωματούχος, με τις σφαγές να βρίσκονται σε εξέλιξη, με πρωτοφανές κυνισμό, ζητά από τον Αμερικανοεβραίο διπλωμάτη να του παραδώσει τη λίστα με τους Αρμένιους, που έχουν κάνει Ασφάλεια Ζωής σε αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες, αναφέροντας ότι: «Οι Αρμένιοι θα πεθάνουν χωρίς να αφήσουν απογόνους, οπότε ο δικαιούχος είναι το τουρκικό κράτος».

Προστατεύοντας την οικογένεια

Και οι δύο ιστορίες έχουν την ίδια ηθική πηγή: την ανάγκη του ανθρώπου να προστατεύσει το οικονομικό μέλλον της οικογένειάς του, και δη των τέκνων του, μετά θάνατον. Ιδίως στην Ελλάδα, που οι γονείς θεωρούνται δικαίως υπερπροστατευτικοί, προσπαθούν να αποταμιεύουν, όσο το δυνατόν, περισσότερα χρήματα και να αποκτούν ακίνητη περιουσία για να τη μεταβιβάσουν στα παιδικά τους.

Με το πέρασμα του χρόνου και την αστικοποίηση του κοινωνικού τρόπου ζωής,  σταδιακά εμφανίζονται καινούργια χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, μετοχές κτλ. Στο περιβάλλον αυτό εμφανίζονται και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες με τις δικές τους προτάσεις.

Ασφάλεια Ζωής

Οι Ασφάλειες Ζωής αποτελούν ένα προϊόν, ακριβώς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, την οικονομική προστασία των στενών οικογενειακών, σε περίπτωση αποβίωσης του μέλους ή των μελών, που εξασφαλίζουν το οικογενειακό εισόδημα.

Η βασική επαγωγική σχέση είναι: χρόνος – ασφάλιστρο – απόδοση. Τα τρία αυτά στοιχεία συνδέονται αναλογικά: μεγάλη διάρκεια – υψηλό αντίτιμο – μέγιστη αποζημίωση. Το ισόβιο συμβόλαιο είναι το ακριβότερο και παρέχει τα μεγαλύτερα ποσά στους προκαθορισμένους δικαιούχους. Το «κεφάλαιο» καθορίζεται με την υπογραφή του συμφωνητικού.

Σε όσο νεότερη ηλικία αποφασίσει κανείς να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, τόσο καλύτερους όρους μπορεί να εξασφαλίσει. Όσο προχωρούν τα χρόνια, με τα προβλήματα υγείας να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο, οι ασφαλιστικές εταιρίες προσθέτουν δικλείδες, εξαιρέσεις και περιορισμούς.

Είναι κατανοητό ότι κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το θάνατό του, μα είναι σίγουρα σοφό να σκεφτεί το μέλλον της οικογένειάς του σε μία τέτοια συνθήκη. Γιατί, καλώς ή κακώς η ζωή συνεχίζεται… με αυτή τη δύσκολη απόφασή σας, θα συνεχιστεί όσο πιο καλώς γίνεται για τους ανθρώπους που αγαπάτε.