Απορίες

Μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα από τους ενδιαφερόμενους για ασφάλιση

  1. Ο ενδιαφερόμενος για οποιαδήποτε ασφάλιση προσπαθεί να βγάλει άκρη μόνος του.
   Το να επιχειρήσεις να αποκωδικοποιήσεις το νομικίστικο κείμενο και τα ψιλά γράμματα ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, είναι άσκοπο. Εκτός κι αν έχεις τις πολύ εξειδικευμένες απαιτούμενες γνώσεις ή είσαι συμβολαιογράφος.
  2. Ζήτα από τον ασφαλιστή σου εξήγηση!
   Το «φαίνεσθαι» χρήζει έρευνας και η μονομερής τροποποίηση είναι δυνατή στα ασφαλιστικά συμβόλαια. Ρώτα, λοιπόν, επειγόντως τον ασφαλιστή σου τι, από το συμβόλαιο μπορεί να αλλάξει αύριο χωρίς την συγκατάθεσή σου!
  3. Πώς διαλέγω τον ασφαλιστή μου;
   Οι περισσότεροι εμπιστευόμαστε τον ασφαλιστή ενός φίλου ή συγγενή. Το ένστικτό σου, πρώτα από όλα, αλλά και η αντιμετώπιση που θα έχεις από τον υποψήφιο ασφαλιστή, τα λέει όλα. Σε ακούει ή προσπαθεί να σου πουλήσει ένα συγκεκριμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα, είτε ταιριάζει είτε όχι με τις ανάγκες και την τσέπη σου;
  4. Τι διαλέγω πρώτα, ασφαλιστή ή ασφαλιστική εταιρεία;
   Καλό είναι να συνδυάσεις αυτά τα δύο, με βάσει τα κριτήριά σου. Ο ασφαλιστικός φορέας είναι σίγουρα πολύ σημαντικός, όπως, όμως, και ο άνθρωπος που θα σε κατευθύνει και θα σε προστατεύσει με την εμπειρία και τις γνώσεις του για μια ζωή.
  5. Έχω στα χέρια μου διάφορα ασφαλιστικά προγράμματα που συνέλεξα και τώρα θα τα συγκρίνω!
   Και τι θα καταλάβεις; Τα ασφαλιστικά προϊόντα, εκεί έξω, έχουν αρκετά συγγενικά χαρακτηριστικά, γλώσσα, ύφος, καλύψεις. Φαινομενικά. Το θέμα είναι να μπορέσεις να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές. Και σε αυτό, μονάχα ο ασφαλιστής σου μπορεί να σε βοηθήσει.
  6. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσω μια ασφάλιση;
   Ιδανικά, καλό θα ήταν να αποφασίσεις την ασφάλιση π.χ. του παιδιού σου με το που γεννιέται και να την πράξεις, όταν πια θα είναι 30 ημερών. Για τους ενήλικες, όταν κανείς είναι υγιής κι εργάζεται, είναι πολύτιμο να συνοδεύει τη ζωή και την καθημερινότητά του με μια καλή ασφάλεια. Εάν μιλάμε για μια ασφάλιση υγείας, σίγουρα αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει πριν το 65ο έτος ηλικίας σου.
  7. Υπάρχει εκεί έξω ένα συμβόλαιο που να συγκεντρώνει όλες τις καλύψεις τις οποίες χρειάζομαι;
   Ναι! Φυσικά θεμιτό είναι να ιεραρχήσεις τις απαιτήσεις σου και να αναλογιστείς τι θα σου «στοιχίσει» περισσότερο εάν το χάσεις ή δεν το έχεις ασφαλίσει. Το ύψος, όμως, των ετήσιων ασφάλιστρων ισούται με περίπου το 12%-15% του εισοδήματός σου.
  8. Με τι κριτήρια να αποφασίσω για την ασφάλιση υγείας μου;
   Καταρχήν, η ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι φερέγγυα κι αξιόπιστη. Η τεχνογνωσία, η εμπειρία και οι υποδομές της στο χώρο της υγείας, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. Εντόπισε το επίπεδο των καλύψεων που χρειάζεσαι και θες, δηλαδή ένα πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κάλυψης, νοσοκομειακή κάλυψη, μόνο επίδομα ή πρωτοβάθμια κάλυψη. Οι ανάγκες σου όπως και οι οικονομικές σου δυνατότητες θα σε οδηγήσουν σωστά.
  9. Μου είναι σημαντικό σε περίπτωση νοσηλείας, ένα καλό, ακριβό, μονό δωμάτιο.
   Δεν θα ήταν όμως προτιμότερο, εάν μπορούσες να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη γκάμα περίθαλψης και νοσηλείας, παρά όλο το ποσό να δαπανηθεί για ένα μονό δωμάτιο; Μπορείς κάλλιστα να διατηρήσεις το υψηλό επίπεδο νοσηλείας που σε αγχώνει, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ασφάλιση υγείας σου θα σου καλύψει κι άλλες παραμέτρους, εξίσου σοβαρές.
  10. Όσον αφορά την ασφάλιση αυτοκινήτου, σε τι χρονικό διάστημα θα αποζημιωθώ, σε περίπτωση ατυχήματος;
   Από τη στιγμή που έχεις συγκεντρώσει και προσκομίσει τα απαραίτητα τιμολόγια επισκευής, ο διακανονισμός της ζημίας πραγματοποιείται εντός 5 εργάσιμων ημερών. Εάν υπάρχουν εκκρεμότητες, θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σου η ασφαλιστική εταιρεία.