Τα Άρθρα μας

Έχετε δίλημμα; Έχουμε τους τρόπους για να το λύσετε!

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ζωή είναι γεμάτη σταυροδρόμια και επιλογές, από τις πιο απλές – τι καφέ θα πιείτε- μέχρι τις πιο περίπλοκες –π.χ. να μείνετε στην Ελλάδα ή να αναζητήσετε την τύχη σας στο εξωτερικό;

Υπάρχουν, όμως, κάποιες στιγμές, που οι συνθήκες θα σας πιέσουν ιδιαίτερα ως προς κάποια απόφαση, με σοβαρές συνέπειες για τη ζωή σας. 

Αν νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε δίλημμα, δυσεπίλυτο για εσάς, σας προτείνουμε κάποιους τρόπους, που θα σας οδηγήσουν πιο εύκολα σε μία απόφαση. Και όχι, μεταξύ αυτών, δεν είναι το Κορόνα – Γράμματα!

  • Φτιάξτε λίστα με τα υπέρ και τα κατά της κάθε απόφασης. Η γραπτή λίστα θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε πολλές από τις σκέψεις σας γύρω από την κατάσταση και θα σας δείξει ένα βήμα πιο πέρα. Σκεφτείτε ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο της κάθε απόφασης, και πάρτε απόφαση σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο. Καλύτερα να είστε έτοιμοι / ες, παρά αισιόδοξοι / ες.
  • Ρωτήστε, αν ξέρετε, άλλους ανθρώπους που αντιμετώπισαν το ίδιο δίλημμα με εσάς. Γιατί πήραν την απόφαση, πώς νιώθουν τώρα για αυτή τους την απόφαση. Για να είναι ειλικρινείς μαζί σας, πρέπει να είστε και εσείς ειλικρινείς μαζί της. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, και τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει στο να πάρετε μία απόφαση.
  • Αναζητήστε αντίστοιχα άρθρα στο internet, που μιλούν για παρόμοιες εμπειρίες. Αν π.χ. έχετε δίλημμα για το αν θα παραμείνετε στη δουλειά σας ή θα κάνετε κάτι δικό σας, αναζητήστε ιστορίες ανθρώπων που τόλμησαν και μίλησαν για αυτό. 
  • Κλείστε τα μάτια, σκεφτείτε το κάθε σενάριο ξεχωριστά και νιώστε τα συναισθήματά σας. Με τι πονάτε περισσότερο αν το χάσετε;
  • Αναγνωρίστε ότι δεν μπορείτε να έχετε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Από κάθε απόφαση, κάτι θα χάσετε, κάτι θα κερδίσετε,
  • Βάλτε deadline στο μέχρι πότε θα πρέπει να πάρετε την απόφαση και όταν έρθει η στιγμή, πάρτε την.
  • Αν συνεχίζετε να μην μπορείτε να πάρετε απόφαση, αυτό υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν είστε έτοιμοι για αυτό. Οπότε ξεχάστε, προς το παρόν, το όλο θέμα.
  • Αν η αναβολή κάθε απόφασης είναι χαρακτηριστικό σας, που σας δυσκολεύει τη ζωή, ίσως νιώθετε συναισθηματική ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στην κρίση σας. Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητήστε έναν ειδικό, που θα σας παράσχει ψυχολογική βοήθεια στο ζήτημά σας και θα συμβάλλει στην τόνωση της αυτοεκτίμησής σας.

Η ζωή σας είναι πάντα στο δικό σας χέρι και κανείς άλλος δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα από το μυαλό και την καρδιά σας, τι είναι αυτό που επιθυμείτε περισσότερο, με όποιο κόστος. Πάρτε το, λοιπόν, απόφαση!