Τα Άρθρα μας

Εξασφάλιση για την επόμενη γενιά

ΠΑΙΔΙ

Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια φημίζεται σε όλο τον κόσμο για το αίσθημα υπερ-προστατευτισμού στα παιδιά και τα εγγόνια της. Μάλιστα, το δέσιμο μεταξύ των μελών της οικογενείας, λέγεται ότι είναι αυτό που «κράτησε» την ελληνική οικογένεια στα τελευταία δύσκολα χρόνια των μνημονίων στη χώρα μας.

Ενώ στο Δυτικό κόσμο, στα πλαίσια μία εντελώς διαφορετικής πολιτειακής οργάνωσης και κοινωνικής αντίληψης, τα παιδιά μεγαλώνουν με τη νοοτροπία να γίνουν απολύτως ανεξάρτητα στη ζωή τους, στην Ελλάδα οι γονείς σχεδόν διά βίου φροντίζουν την άνετη διαβίωση των παιδιών τους, και δη την οικονομική αφθονία τους. Κοινώς, να μην τους λείψει τίποτα.

Κληρονομιά ακινήτου

Μια συνήθης πρακτική των γονιών αποτελεί το «πέρασμα» των δικαιωμάτων ενός ακινήτου, στο παιδί ή το εγγόνι τους. Τα χρόνια προ μνημονίων, αυτή η πρακτική δεν αποτελούσε απλώς εξασφάλιση στέγης, αλλά και μια σημαντική και σχετικά σίγουρη πηγή εισοδήματος. Βεβαίως, πλέον με τη βαριά φορολογία και το γενικότερο ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον, τα δεδομένα αντιστράφηκαν, με τα ποσοστά όσων δεν αποδέχονται την κληρονομιά τους να αυξάνονται ραγδαία.

Τραπεζικός λογαριασμός

Σε πολλές περιπτώσεις, είθισται οι μεγαλύτερες γενιές να ανοίγουν κάποιο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος, στο όνομα του ανήλικου τέκνου, ώστε όταν αυτό ενηλικιωθεί, να έχει υπό τη διαχείριση του ένα σεβαστό ποσό, με τους ανάλογους τόκους. Πλέον βέβαια, με το επιτόκιο απόδοσης για τις καταθέσεις να είναι ελάχιστο, μια τέτοια κίνηση αφορά περισσότερο «ασφάλιση» παρά επένδυση για τα χρήματα. Επίσης, είναι ακόμα σχετικά πρόσφατα στη μνήμη μας τα χρόνια του ιδιαίτερα ταραγμένου τραπεζικού τοπίου, όσο και εάν τώρα φαίνεται να έχει επέλθει κάποια ισορροπία.

Λύσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες

Μια, επίσης, λύση είναι  η ένταξη ενός παιδιού σε κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας, ώστε αυτό να έχει υπό την κατοχή του ένα ποσό, όταν ενηλικιωθεί. Τα πακέτα αυτά μοιάζουν σε σημεία με τα τραπεζικά προϊόντα. Όμως, διαφοροποιούνται στο ότι τα ποσά μπαίνουν με συνέπεια σε τακτά διαστήματα, καθώς και ότι ο χρόνος και τα επιτόκια απόδοσης έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, κατόπιν βέβαια συνεννόησης με την ασφαλιστική εταιρία, με τη μεσολάβηση του ασφαλιστικού συμβούλου.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα, συνδυασμών πακέτων συνταξιοδοτικών, υγείας ή άλλων προϊόντων, ώστε το τέκνο να εξασφαλιστεί σε κάθε τομέα της ζωής του, διά βίου, να καλλιεργήσει ασφαλιστική συνείδηση, την οποία να μεταδώσει και στην επόμενη γενιά.

Όσο και εάν τα πράγματα στη χώρα μας συχνά ταλανίζονται, δύσκολα η ελληνική οικογένεια θα χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Θα συνεχίσει να επιθυμεί να «μη λείψει τίποτα στα παιδιά», θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια από γενιά σε γενιά. Και εμείς, σε αυτή την προσπάθειά της, θα είμαστε πάντα στο πλευρό της.